Sposób na cukinię

Tegoroczny nieurodzaj w ogrodzie oszczędził mi cukinię. Trzeba to uczcić. Najlepiej cukinią, w rzeczy samej.

  • Cukiniowe krążki
  • młoda cukinia (kabaczek)
  • mąka, bułka tarta lub otręby oraz jajko do panierki
  • ocet balsamiczny
  • ząbek czosnku
  • olej, oliwa, masło lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, rozmaryn
  • dodatkowe zioła i przyprawy według gustu
  • Cukinię umyć, obrać (jeżeli jest bardzo młoda, skórka może zostać), pokroić na plastry grubości pół centymetra, następnie wyciągnąć łyżeczką środki z nasionami. Przygotowane krążki podlać octem balsamicznym, przyprawić szczyptą soli, rozmarynem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ząbek czosnku pokroić w bardzo małą kostkę lub przecisnąć przez praskę i dodać do reszty. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.

    Przygotować trzy naczynia. W pierwszym powinna być sama mąka. W drugim szczypta soli, pieprz, czerwona papryka (i ew. inne przyprawy oraz zioła) oraz jajko. Dolać odrobinę wody i dobrze rozmieszać jajko. W trzecim bułka tarta z otrębami. Sos, w którym marynowały się krążki dolać do drugiego naczynia, dobrze wymieszać. Krążki obtaczać w mące, maczać w sosie z drugiego naczynia, następnie starannie obtoczyć w zawartości trzeciego naczynia.

    Rozgrzać wybrany tłuszcz na patelni (powinno go być wystarczająco dużo, aby krążki były w nim dobrze zanurzone). Krążki smażyć na wolnym ogniu do miękkości. Podanie jest dowolne ;-)

Cukiniowe krążki z oregano, goździkami i ziarenkiem pieprzu.
Zobacz cukiniowe krążki z dodatkami.

Valid XHTML 1.0 Strict